Pelejä nenäkoirille – “Haista tosta!”

Koirille nenän käyttäminen on hyvin luonnollista puuhaa. Toisista koirista haisteleminen ja hajut ovat kuitenkin erityisen kiinnostavia. Niin myös cockerspanieli Piille, joka rodun käyttötarkoitukselle uskollisena innokkaasti tutustuu maailmaan nenänsä avulla. Hajut ovat meille ihmisille hankala asia havaita ja kontrolloida. Toisinaan lenkillä tai treeneissä hajut meinaavat viedä koiran mennessään ja ohjaaja jää yksin tylsään hajuttomaan maailmaan koiran kadotessa omaan ulottovuuteensa.

Pelejä nenäkoirille on sarja pieniä leikkejä ja harjoituksia, joiden avulla haistelemisesta kiinnostuneen koiran saa innostettua pitämään kontaktia myös ohjaajan ja olemaan paremmin kuulolla myös nenä maassa. Haistelemisesta nauttivien koirien nenän käyttöä ei kannata pyrkiä estämään vaan pikemminkin tehdä siitä hauska yhteinen harrastus, jota voi käyttää myös tehokkaana vahvisteena.

Haista tosta!

Ensimmäinen esiteltävä peli on “Haista tosta!”. Tässä pelissä koira ohjataan haistelemaan maata ohjaajan näyttämästä kohdasta ja palkitaan kädestä annettavalla makupalalla välittömästi, kun nenä painuu maahan. Koira ei ehdi uppoutua tavoittamattomiin hajujen maailmaan vaan pikaisen nuuhkaisun jälkeen orientoituu jälleen kohti ohjaaja. Aloita harjoitus ympäristössä, jossa koirasi ei normaalisti hullaannu hajuista, ja käytä poikkeuksellisen herkullisia makupaloja. Vaikeampien hajujen pariin voi siirtyä vähitellen, kun peli on tuttu.

Pelin säännöt
  1. Osoita maasta sattumasta varaista kohtaa ja haisteluvihjeen saattelemana kannusta koira tutkimaan aluetta. Vihje voi olla esimeriksi “haista” tai “haju”.
  2. Kun koira nuuhkaisee maata, naksauta tai käytä palkkiosanaa ja palkitse koira välittömästi.

Toista vaihetta 1 ja 2 intensiivisesti niin, että koira on palkkion jälkeen suuntaamassa heti seuraavalle osoittamallesi hajulle, eikä ehdi välissä lähteä omille teilleen.

Lisää liikettä

Kun perusharjoitus sujuu, nouse ylös ja ala poimia pikkuhiljaa esiteltäviä hajuja yhä kauempaa toisistaan. Peliin tulee mukaan ripeää liikettä ja lisää vauhtia, mistä useimmat koirat innostuvat. Samalla koirasi oppii pelkän oman hajumaailmansa sijaan seuraamaan myös ohjaajan eleitä. Haistelusta ja hajun etsimisestä tuleekin hauska yhteinen leikki!

Temppuja sekaan

Toistojen myötä koira käy yleensä vain pikaisesti nuuhkaisemassa näyttämäsi kohdan ja orientioituu sen jälkeen kohti ohjaajaa. Kun koirasi makupalan saamiseen jälkeen innokkaasti odottaa sinulta seuraavaa suuntaa, voit lisätä haisteluiden väliin pieniä, ennalta tuttuja tehtäviä. Voit pyytää koiraasi esim. tekemään käsikosketuksen tai istumaan ja palkkioksi esitellä uuden hajun, jota seuraa makupala.

Käytäntöön
  • Haista tosta! -leikki toimii hauskana lämmittelynä uusissa tai hajuiltaan mielenkiintoisissa ympäristöissä. Yhteistyön saa pyörähtämään mukavasti käyntiin!
  • Voit alkaa pelata peliä myös silloin, mikäli koirasi meinaa treenikentällä jämähtää jatkuvasti haistelemaan jotain kohtaa. On tärkeää, että peliä on tätä ennen kokeiltu helpommissa ympäristöissä.
  • Pelaa missä tahansa! Innostavien ja hauskojen leikkien avulla kehität sinun ja koirasi välistä suhdetta ja yhteistyötä. Pelihetket lenkkireittien varrella kerran pari päivässä piristävät koirasi arkea!