Mikä ihmeen Rally-FrEe?

Rally Freestyle Elements on Suomessa varsin tuntematon koiraharrastuslaji, jossa rally-tokon kaltaisella radalla suoritetaan koiratanssissakin hyödyllisiä temppuja. Suorituksissa arvostetaan tarkkuutta ja käsieleiden vähäisyyttä. Osallistuin Piin kanssa syksyllä Masseterin järjestämällä alkeiskurssille ja innostuin sen myötä kokeilemaan myös lajissa kilpailemista. Pii ei ole vielä kisavalmis, mutta Primalle suurin osa alokasluokan (novice) liikkeistä oli jo ennestään tuttuja. Osallistuimme maailmanlaajuiseen videokisaan, sillä Suomessa lajin kilpailuja ei järjestetä.

Alokasluokan liikkeet sisältävät mm. seuraamista ja käännöksiä oikealla ja vasemmalla puolella, pyörähdyksiä, puolenvaihdoksia, ohjaajan kiertämistä ja pujotteluita. Viimeinen kyltti on aina kumarrus. Ylemmissä luokissa mukaan tulee mm. erilaisia peruutuksia, ohjaajan takana työskentelyä ja sivuttaisaskeleita. Liikkeet suoritetaan rally-tokon tapaan kylteistä koostuvalla radalla määrätyssä järjestyksessä. Rata sisältää aina neljä vapaavalintaista liikettä, jotka voivat olla itsekeksittyjä temppuja tai Rally-FrEe kylteistä poimittuja. Videokisaa varten ratapiirroksen sai reilu viikko ennen videoiden viimeistä lähettämispäivää. Viime hetken harjoituksia ehtii siis hyvin tehdä ja videon voi halutessaan yrittää kuvata useita kertoja. Priman kanssa kuvasimme rataa ihastuttavassa marraskuisessa tihkusateessa. Ensi yrittämällä saatiin kelpo suoritus purkkiin ja jätiin jännittämään tuloksia.

Kukin viidestätoista kyltistä pisteytetään suorituksen laadun mukaan asteikolla 1-10. Pisteitä vähennetään esimerkiksi selkeistä käsimerkeistä. Vapaavalintaisista liikkeistä saa vaikeustason mukaan 1-5 lisäpistettä. Myös seuraaminen, kontakti ja yhteistyö arvostellaan ja kustakin voi saada korkeintaan 10 pistettä. Suorituksen maksimipisteet ovat siis 200. Luokkanousuun vaaditaan kolme vähintään 125 pisteen suoritusta ja samalla saa (Suomessa epävirallisen) RTK1:stä vastaavan R-FE/N -tittelin (Rally FrEe Novice Title).

Priman suoritus oli kovasti tuomarin mieleen. Saimme 198/200 pistettä ja voitimme reilun viidenkymmenen osallistujan luokan. Yksi vapaavalintaisista liikkeistä oli avoimesta (intermediate) luokasta ja sen vaikeusasteesta pisteitä sai kolme viidestä mahdollisesta. Muista liikkeistä saimme täydet pisteet. Laji vaikuttaa oikein hauskalta: sen tehtävät ovat monipuolisia ja niitä pystyy harjoittelemaan mukavasti myös olohuoneessa. Harmillisesti videokisatkin ovat usein alueellisesti rajattuja ja seuraava suomalaisille avoin kisa on vasta kesällä. Paikallisia videokisoja olisi mahdollista järjestää myös Suomessa, mutta osallistujia pitäisi olla vähintään kolme. Ilmoita siis mahdollisesta kiinnostuksestasi lajissa kilpailemiseen – jos vaikka saataisiin keväälle oma kisa!

Inkilä Prima RF Novice Off WW 2015 Final

Lisätietoa lajista löytyy kätevästi Rally Free Elements -nettisivuilta. Kylttien selitykset löydät täältä. Osaan on liitetty videolinkki, jota klikkaamalla pääset kurkkaamaan kyltin suorituksen käytännössä. Masseterin seuraava Rally-FrEe alkeiskurssi alkaa tammikuussa ja pari paikkaa näyttäisi olevan vielä vapaana.

2 Comments on “Mikä ihmeen Rally-FrEe?