Annan Larssonin seminaari

Osallistuin Piin kanssa tammikuun lopussa Anna Larssonin vetämään seminaariin, jossa osallistujina oli sekä koiratanssi- että rallytokoharrastajia. Annan oma päälaji on tällä hetkellä HTM, mutta hän on lisäksi kilpaillut freestylessä, tokossa, rallytokossa, agilityssä ja paimennuksessa. Viikonlopun aikana harjoiteltiin niin perustaitoja kuin kisaamiseen liittyviä elementtejä. Annan vahva koulutusosaaminen ja koiraa kunnioittava lähestyminen sekä osallistujien parissa vallinnut positiivinen ilmapiiri tekivät viikonlopusta hyvin onnistuneen.

Seminaarissa vallitsi iloinen tunnelma

Foundation training – vahvat perustukset

Luennolla Anna painotti perustaitojen tärkeyttä. Lajista riippumatta Annan mukaan tärkeitä perusasioita lajista riippumatta ovat:

  • vahvisteet
  • itsehillintä
  • työskentely häiriöiden läsnäollessa
  • perustaidot
    • HTM:ssä mm. sivuttaisaskellus, pujottelu, pyörähdykset, kohdetyöskentely, etäpalkka
  • positiot, temput, tehtävät (lajiosaaminen)
  • käyttäytymisketjut
  • handling skills: koiran ohjaamisen liittyvät taidot
  • kisaharjoittelu

Anna käyttää paljon erilaisia kohteita lajeihin liittyvien taitojen harjoittelussa. Seminaarin aikana harjoiteltiin mm. seuraamispositioihin hakeutumista neljän tassun korokkeen avulla, sivuttaisaskellusta etutassut lankun päällä, takaosan käyttöä etutassukorokkeella ja peruuttamista korokkeelle. Samaa kohdetta voi hyödyntää useissa erilaisissa tarkoituksissa. Esimeriksi sivuttaisaskellusta lankun päällä voi tehdä ohjaajan kanssa vastakkain, missä tahansa HTM:n seuraamispositiossa tai kaukana ohjaajasta.

Kohteita voi käyttää myös peruuttamisen harjoittelussa.

Käytännön koulutuksissa Anna lähestyi koirakkojen toiveita ja haasteita pilkkomalla ne pieniin osiin ja rakentamalla harjoituksia, jossa koirien oli helppo onnistua ja haluttua käyttäytymistä päästiin vahvistamaan. Jos koira ei suoriudu tehtävästä tulee kouluttajan arvioida mm. käyttämiensä palkkioiden arvoa, kilpailevien vahvisteiden eli häiriöiden vaikutusta ja mahdollisten pelottavien tai kipua aiheuttavien ärsykkeiden läsnäoloa.

Kouluta itseäsi kuin koiranpentua

Anna kehotti olemaan armollinen myös itseään kohtaan. Esimerkiksi kisajännitystä varten kannattaa järjestää harjoituksia, jotka ovat itselleen varsinaista kisatilannetta hieman helpompia ja joissa koiraa pääsee myös palkitsemaan. Näin myös koira saa positiivisia kokemuksia tilanteissa, joissa ohjaaja vaikuttaa käyttäytyvän hieman epätavallisesti.

Harjoituksen pilkkominen pieniin osiin on tärkeää vahvojen perustaitojen luomiseksi, mutta tekee kouluttamisesta helpompaa myös ohjaajalle kuin harjoittelussa ei tarvitse keskittyä moneen asiaan samaan aikaan. Näin paitsi koiralle harjoittelu on tehokasta ja hauskaa, mutta myös ohjaaja pääsee kokemaan helpommin onnistumisen kokemuksia.

Valmistaudu kisatilanteeseen

Monet koirakot harjoittelivat viikonlopun aikana kehäänmenoja. Uuteen tilaan meneminen voi olla haastavaa ja itse koen tärkeänä, että yhteistyö tuntuu sujuvalta ja iloiselta jo kehänauhan ylittäessä. Anna kehotti harjoittelemaan uuteen tilaan siirtymiä jo pennun kanssa. Jo pieni ympäristön muutos riittää: harjoitella voi esimerkiksi siirtymällä toiseen huoneeseen tai toiseen kohtaan treenikentällä.

Toisille koirille voi olla tärkeää saada kehään mennessä katsoa ympärilleen kun taas toisille selkeä rakenne ja tehtävä voi olla parempi vaihtoehto. Myös suorituksen ympäristön vilkaisu on Annan mukaan täysin hyväksyttävää: koiralle voi olla hyvin stressaavaa, mikäli sen ei anneta tarkistaa esimerkiksi ympäristössä olevia sille pelottavia ärsykkeitä. Samalla koiralle annetaan mahdollisuus kommunikoida meille omia tarpeitaan. Uudelleen ohjaajaan orientaatiota kannattaa kuitenkin vahvistaa, jotta suoritusta pystyy vilkaisun jälkeen vaivatta jatkamaan.

Kehäänmenon harjoittelu tuo varmuutta kisasuoritukseen.

Aloitusasennossa odottamisesta kannattaa rakentaa suuri arvo ja pitää oma keskittyminen koirassa myös erilaissa ongelmatilanteissa. Koiratanssikilpailuissa esimerkiksi musiikin soittamiseen voi liittyä teknisiä haasteita ja on tärkeää, että näissä tilanteissa ohjaaja pitää ensisijaisesti huolta omasta koirastaan. Ohjaajan ei kannata alkaa oman koiransa häiriöiksi toimimalla kisatilanteessa toisin kuin treeneissä.

Kotiinviemiset Piin kanssa

Piille kyseessä oli ensimmäinen tämän kaltainen seminaari, joten halusin hyödyntää ympäristön erilaisten kisaamiseen ja häiriöihin liittyvien asioiden harjoitteluun. Harjoittelimme paljon kehäänmenoa: rutiinia vuoron odottamiseen, seuraamista kehään erilaisilla häiriöillä kuten taputuksilla, aloituspositiossa odottamista ja musiikin soittamista.

Seminaari oli ympäristönä samankaltainen kisatilanteiden kanssa.

Erityisesti musiikin alkaminen oli Piistä alkuun hämmentävää, mutta muutamalla toistolla epävarmuus muuttui itsevarmaksi kontaktiksi. Arvelin uuteen tilaan siirtymisen olevan Piille haastavaa, mutta seminaarissa se sujui yliodotusten. Koiran lisäksi siis myös ohjaaja sai itsevarmuutta näihin tilanteisiin. Jatkamme asian harjoittelua erilaisissa ympäristöissä!

Lisäksi lähdimme rakentamaan etäpalkkaa eli kehän laidalla odottavaa palkkiotta, jota pystyy käyttämään kisatilanteissa. Ilman erillistä harjoittelua tälläisen palkkion käyttö on koiralle usein suuri häiriö ja lähinnä vaikeuttaa koiran työskentelyä. Anna rakentaa omille koirilleen hyvin vahvan motivaation etäpalkalle vapautukseen ja opettaa koirat luopumaan esim. maahan heitetystä lelusta ilman erillistä vihjettä.

Pii on helposti ryntäilevää sorttia, joten halusin opettaa sille hieman hallitumman rutiinin etäpalkalle siirtymiseen. Käytännöksi valikoitui etäpalkalle seuraaminen, sen luona vapautus ja jauhelihapalkkio purkista. Palkkion ennakointi aiheutti välillä kontaktin katkeamista palkalle mennessä, jolloin palkkio tulikin purkin sijaan taskusta. Etäpalkka rutiinien vahvistaminen on meille tärkeä harjoiteltava palikka ennen koiratanssissa kisaamisen aloittamista.

Oma-aloitteinen häiriöstä luopuminen on harrastuskoiralle tärkeä taito.

Viimeisen treenin käytimme häiriöharjoitteluun: halusin vahvistaa Piin oma-aloitteista häiriöistä luopumista myös tilanteissa, joissa temppu tehdään esimerkiksi kohti häiriötä tai Pii on etäällä ohjaajasta. Useimmat asiat ovat häiriöitä lähinnä ensimmäisellä kerralla, joten ympäristöön putkahteli milloin muki, milloin irtokarkkipussi. Pii valitsi hienosti tehtävien suorittamisen, vaikka häiriöiden tarkistaminenkin ehti välillä käydä mielessä. Pii on niin nopea reaktioissaan, että pidän erittäin tärkeänä, että se osaisi itsenäisesti luopua haivitsemistaan häiröistä ilman erillistä vihjettä.

Kuvat: Leena Inkilä ja Mirja Leinikka