Pelejä nenäkoirille – nenä töihin

Erilaiset nenäkäyttöä vaativat tehtävät ovat erinomaista virikettä kaikille koirille. Hajujen perässä nuuskuttaville nenäkoirille opetetun hajun etsiminen ja ilmaisu tekee nenätyöskentelystä yhteistä hauskanpitoa. Hajuerottelussa koira opetetaan ilmaiseen esimerkiksi lasipurkeista se, jossa haluttua hajua on. Loistava harrastus kylmeneviin ja pimeisiin talvi-iltoihin!

Piin kanssa harjoittelemme Nose work-lajissa käytettävän eukalyptuksen erottelemista. Eukalyptus-hydrolaattia on imeytetty yksi tippa pieneen sideharsotaitokseen. Etsittävä haju voi olla myös esimerkiksi kantarelli tai tietty teelaji. Esittelen lyhyesti, kuinka olen opettanut Piille haluamani hajun ilmaisun ja erottelun.

1. Ilmaisun opettaminen

Valitsin ilmaisuksi pitkäkestoisen nenäkosketuksen, sillä Pii osasi jo ennakkoon tehdä sen kättäni vasten. Laittaessaan nenän purkkiin Pii myös varmasti haistaa, mitä purkissa on. Siirsin nenäkosketuksen tekemisen kädestä lasipurkkiin, jonka pohjalla sideharsoon imeytettynä haluamani haju. Purkki oli ensin kädessäni ja siirsin sen sitten maahan.

2. Erottelu kahdella purkilla

Varsinaisen erottelun opetin kahdella purkilla, joista toisessa oli eukalyptuksella hajustettu taitos ja toisessa “hajustamaton” taitos. Alkuun oikea purkki saattoi olla hieman lähempänä koiraa kuitenkin niin, että purkkien paikat siirtyivät lähes joka toistolla ainakin hieman. Välillä tein myös toistoja pelkästään yhdellä purkilla. Näin onnistumisprosentti pysyi korkealla ja Pii oivalsi ajatuksen hyvin nopeasti.

3. Vaikeusasteen lisääminen

Olen lisännyt mukaan myös kolmannen hajuttoman lasipurkin, jolloin Pii joutuu etsimään oikean purkin suuremmasta joukosta. Myös häiriöhajujen laittaminen vääriin purkkeihin lisää haastetta. Sidetaitoksia voi hajustaa esimerkiksi ruualla tai riistan hajulla.

Lisää tietoa?

Mikäli haluat tutusta hajuerotteluun tai Nose Workiin nenäkoirasi kanssa tarkemmin, suosittelen esimerkiksi Masseterin (Helsinki) ja Koirakoulu Verkossa (verkkokurssit) järjestämiä kursseja.